Боря-Пекарь - ТМ Наша пекарня
  • русский
  • украинский
Закрити
Ваше ім я
Контактний телефон
Зручний час дзвінка
Введіть код з картинки
Боря-Пекарь

Боря-Пекарь

URL сайту: http://nasha-pekarnia.ua

Хліб в духовці - принципи і способи приготування

хлеб в духовке

Скільки на світі живуть люди, стільки вони випікають хліб. І уявити наш стіл без цього продукту просто неможливо. Напевно, немає нічого смачнішого ароматного свіжого хліба. І в будинок, де пахне свіжим хлібом, завжди так хочеться повертатися. Ось чому сьогодні все популярнішим стає домашня випічка хліба, і господині так прагнуть оволодіти цим мистецтвом.

Звичайно, сьогодні хліб вже практично не випікають у печах, як раніше. Найпростіше сучасній людині випікати хліб у хлібопічці, сама назва цього агрегату говорить про його призначення. Але, навіть ті, у кого немає хлібопічки, можуть легко спекти хліб у звичайній духовці, адже сьогодні існує маса рецептів домашнього хліба: білого, житнього, з дріжджового тіста, з бездріжджового, і кожен може вибрати для себе рецепт по своєму смаку.

Хліб в духовці - підготовка продуктів

Звичайно, для випічки хорошого хліба найважливіше значення має якість борошна. Борошно слід брати суху, без грудок, свіжу. Для того, щоб отримати уявлення про придатність борошна, потрібно взяти дрібку і змочити її водою або слиною. Якщо фарбування борошна залишилася світлою, значить, вона свіжа, якщо борошно потемніла, значить, вона лежана. Якщо вам здається, що борошно сирувата, то її слід підсушити.

Обов'язковою умовою для вдалої випічки хліба є просіювання борошна. Це дозволить їй насититися киснем і в підсумку перетворитися на м'який і пишний хліб, ароматний і надзвичайно смачний, яким і повинен бути домашній коровай.

Хліб в духовці - найкращі рецепти

Рецепт 1: Хліб в духовці житній

Це досить простий рецепт житнього хліба, освоїти який під силу навіть починає господині. Його недолік, мабуть, полягає в тривалості приготування. Проте, скориставшись цим рецептом, ви приготуєте традиційний домашній хліб, ароматний і смачний, який довго не буде черстветь.

Інгредієнти:

800 гр. житнього борошна;
400 гр. води;
10 гр. дріжджів (сухих);
2 ч. л. солі;
ростить. масло.

Спосіб приготування:

1. Просіяти борошно, додаємо в неї воду з дріжджами і сіллю. Замішуємо тісто, однак, не до однорідної маси, а так, щоб у ньому залишилося досить повітря, щоб випічка вийшла пориста. Потім, накривши миску з тістом плівкою, ставимо її в холодильник на 16 годин.

2. По закінчення зазначеного часу дістаємо тісто з холодильника і, посипавши борошном стіл, викладаємо його туди. Залишаємо тісто на кілька хвилин, щоб воно саме "розтяглося" по поверхні столу. Після обминали його злегка, перекладаємо на чистий рушник і залишаємо "відпочивати" ще протягом 3 годин, накривши вільними кінцями рушники.

3. Для випічки хліба нагріваємо духовку до температури 250 ° С. Змащуємо рослинним маслом форму або каструлю, в якій ми будемо випікати хліб, і ставимо її в духовку хвилин на 5, щоб прогрілася. Потім, діставши каструлю з духовки, акуратно перекладаємо туди тісто і накриваємо її кришкою. Випікаємо хліб близько 40 хвилин, потім прибираємо кришку і продовжуємо випікати ще близько 15 хвилин до готовності.

Рецепт 2: Хліб в духовці пшеничний

За цим рецептом у вас вийде чудовий хлібець, з хрусткою скоринкою і пухнастим м'якушем.

Інгредієнти:

1,5 кг борошна пшеничного;
25 г свіжих дріжджів;
50 гр. раст. масла;
по 1 ст. л. солі і цукру.

Спосіб приготування:

1. Розмішуємо дріжджі в 1 л. теплої води, потім виливаємо отриману опару в каструлю і додаємо до неї борошно з рослинним маслом, цукром і сіллю (склянка борошна потрібно залишити). Замішуємо тісто. Сформувавши з нього кулю, вимішуємо близько 10 хвилин. Потім змащуємо каструлю рослинним маслом, перекладаємо в неї тісто і, накривши кришкою, залишаємо його підніматися.

2. Після збільшення тесту в обсязі обминали його і вимішуємо кілька хвилин.

3. Готуємо форми для випікання хліба, змастивши їх рослинним маслом. Перекладаємо в них тісто. Можна викласти тісто на деко, надавши йому круглу форму, тоді у нас вийде одна велика кругла хлібина. Накриваємо тісто у формах плівкою і залишаємо приблизно на годину в теплому місці підходити. Потім, розігрів духовку до 200 ° С, випікаємо хліб близько півгодини. Готові буханця охолоджуємо на решітці.

Рецепт 3: Хліб в духовці на кефірі

Цей хліб - справжня знахідка для тих, хто не любить дріжджового тіста. Хоча рецепт дуже простий, хліб виходить дуже смачним, ароматним, він довго зберігає свіжий вигляд і смак.

Інгредієнти:

600 мл кефіру;
6 склянок борошна;
по 1 ч. л. цукру, солі, і соди;
2 ч. л. кмину.

Спосіб приготування:

1. Змішавши в мисці кефір з борошном, сіллю, цукром, содою, сіллю і кмином, замішуємо тісто (спочатку можна заважати ложкою). Отримавши густе, але м'яке тісто, на деку, змащеному олією, формуємо з нього буханець. Для кращого пропікання тесту робимо зверху надрізи, а щоб утворилася хрустка скоринка-посипаємо зверху борошном.

2. Добре розігрів духовку, поміщаємо туди наш деко з тестом. Випікаємо близько 40 хвилин.

Хліб в духовці - корисні поради досвідчених кулінарів

Якщо ви готуєте хліб опарним способом, то не допускайте охолодження опари. Це може призвести до того, що хліб вийде занадто щільної консистенції і буде погано перетравлюватися.

Готовність опари визначити зовсім не складно. Це стане зрозуміло, коли вона в два рази збільшиться в об'ємі і покриється пухирцями. Про готовність тіста можна говорить тоді, коли воно перестане прилипати до рук. Про готовність хліба розповість колір кірки і звук, який ми почуємо, постукавши по нижній скоринці буханця - якщо він буде виразним, значить, хліб готовий. Також, готовність хліба можна перевірити, встромивши в нього зубочистку з дерева. Якщо вона вийде з нього сухий і чистої, значить, наш хліб готовий, якщо на ній буде видно сліди тесту, значить, хліб ще потрібно допікати.

Якщо ви не хочете отримати липкий м'якуш, резіністой корочку і інші дефекти, свіжоспечений хліб потрібно діставати з духовки дуже акуратно. Охолодження гарячого хліба має відбуватися повільно, природним шляхом. При цьому потрібно забезпечити доступ повітря до нижньої частини буханця, тобто, відповідним місцем для цього можуть бути сито, решітка і т. д.

З давніх часів випічка хліба на Україні вважалася абсолютно особливою, почесною і відповідальною справою. Вважалося, що професію пекаря може опанувати лише людина з чистою душею і добрим серцем, яке завжди відкрито людям.  

Детальніше »

Зв'язатися з Нами

"Наша пекарня" - краща пекарня в регіоні, ми знаходимося в  м. Лубни,  вул. П. Лубенського,47.

  • тел.: +38 05361 77579
  • e-mail: JLIB_HTML_CLOAKING

TwitterFacebookYouTubeGoogle+